chatcheckfacebookfoodgiftboxinstagramnewsplaytwitteryoutube

Élményajánló

Régiónkról

Aki aktívan szeretné eltölteni pihenését természet közelben, megismerve Eurázsia legnyugatibb fekvésű sztyepptavának élővilágát, annak a Fertő-Hanság Nemzeti Park csapata remek kikapcsolódási lehetőségeket kínál. Legyen szó akár kenuzásról, kerékpározásról, madármegfigyelésről, magyarországi őshonos állatok bemutatásáról, forduljon bizalommal a nemzeti park munkatársaihoz, akik szakszerű segítséget nyújtanak Önnek a Fertő tó felfedezésében.

Egyénileg vagy csoportosan is izgalmas kalandokban lehet része régiónkban!

Fertő táj települései:

·         Sopron
·         Balf
·         Fertőboz
·         Fertőd
·         Fertőhomok
·         Fertőrákos
·         Fertőszentmiklós
·         Fertőszéplak
·         Hegykő
·         Hidegség
·         Sarród

Programok:

Városnéző séta Sopronban
2016. május 1-től szeptember végéig minden szerdán 15.30-kor és vasárnap 10.30-kor ingyenes városnéző séta indul idegenvezetővel, a Tűztorony bejárata elől.
A séta alkalmával megtudhatjuk többek között, mit ittak kelta őseink, mi volt Liszt Ferenc kedvenc bora, hogy lettek a soproni német szőlősgazdák poncichterek, azaz babtermelők, mi köti össze a Tűztornyot és a bort, valóban kékfrankkal fizettek-e a franciák 1809-ben a borért?

Kenutúra a Fertő nádasban
2016. május 21-től szeptember 10-ig szervezi a Fertő-Hanság Nemzeti Park a "Kenutúra a Fertő nádasában" programjait.
A túra a Csárdakapui-főcsatorna bejáratától indul, amely Balf és Fertőrákos települések között található.

Kalandos túra a Hanságban
2016. május 20-tól szeptember 9-ig szervezi a Fertő-Hanság Nemzeti Park a "Kalandos túra a Hanságban" programjait.
Barangolás a hajdani vadvízország rejtett útjain. Hany Istók nyomán haladva a Hanság nehezen megközelíthető helyeinek élővilága tekinthető meg e túra során.
Közlekedési eszköz - Land Rover Defender terepjáró - biztosított.

Szolár hajóval a Fertőn
 2016. július elejétől szeptember 10-ig Szolár hajóval fedezhetik fel a Fertő tó szépségeit, flóráját és faunáját.

Lővér Kalandpark
Tematikus Természeti Élménypark a soproni Lővérek szívében. 130 izzasztó, de leküzdhető akadály hívogat 8-10 méter magasan, légy Te, aki maga alá gyűri az elemeket, majd suhanj át az erdő fái között a csúszópályán! Míg a nagyoktól hangos a fák koronája, a kisebbeket 3 gyerkőc-pálya várja, az igazán kicsik (3-7 év) pedig az ovis pályán mutathatják meg ügyességüket.
Ezen kívül mászófal, mászófa, trambulin és ping-pong áll a szórakozni vágyók rendelkezésére.

Nyári bobpálya
Felejthetetlen élmény bobon siklani hegyről völgybe, egyedül vagy ketten 750 m-en keresztül, kanyargó pályában. Kedve szerint ad "gázt" vagy fékez, ahogy Önnek kellemes a lesiklás. Családoknak, csoportoknak, fiataloknak, idősebbeknek egyaránt remek szórakozás a bobozás. A gyerekeket hinta, csúszdák és gyermekmarkoló is várja. Vendégeink kényelméről továbbá a bobbüfé gondoskodik.

Városnéző kisvonat
A városnéző programok során különleges élményjárművekkel járjuk be a várost. A látnivalókat izgalmas történeteken keresztül ismerjük meg. A vendégek tájékoztatót kapnak Sopron történelméről, látnivalóiról, a poncichterekről és a Lövérekről.

Fertőrákosi Kőfejtő
2015 júniusától várja a látogatókat a kívül-belül felújított, jelentősen bővített FERTŐRÁKOSI BARLANGSZÍNHÁZ ÉS KŐFEJTŐ. A felújítás során a mesterséges táj monumentalitásának előtérbe helyezése mellett fő szempontként érvényesült a természeti értékek megőrzése is.
A 760 fő befogadására alkalmas színház megnövelt területű színpadán zajlanak az előadások. A barlangbelsőt és a felszíni tanösvényt tematikus élményparkká fejlesztettük, bemutatva a hely történetét és kialakulását.

Borvidék

A város lakói számára is szívügyként kezelt gyöngyszeme a régió kultúrájának a soproni bor, a Soproni Borvidék.
 
A Soproni borvidék Magyarország egyik legrégibb történelmi hagyományokkal büszkélkedő borvidéke. A soproni embernek évszázadokon keresztül a szőlő jelentette a megélhetést. A város számára a szőlő és bor kiváltságainak a gazdasági alapja volt.

A Soproni borvidék az ország nyugati csücskében terül el, az Alpokalján, a Fertő-tó nyugati, déli partjainál, valamint a Soproni-hegységben. Legértékesebb területe a Fertő-tó környéki hegyoldalakon, lankákon mintegy 1500 hektárnyi termőterületet foglal magába. A Fertő-tó adta szubmediterrán klíma egy igazi „csodavilágot” alakított itt ki. A szőlő érését nem a tó visszatükröződése, hanem a tó felett nappal megrekedő meleg levegő segíti, amit a szél éjszaka a szőlő területek felé fúj. A borvidék központja Sopron, hozzá tartozik továbbá Fertőrákos, Kópháza, Balf, Fertőboz, Harka, Fertőszentmiklós és 2000. június 13-tól a Kőszegi körzet is, amely összesen 259 hektár szőlővel gazdagítja a termőterületet.
 
A kékfrankos mellett jelentős még a Zweigelt, Cabernet sauvignon, Merlot és Pinot noir ültetvények is. A fehér bort adó fajták közül a Zöld veltelini a legjellegzetesebb, de a Chardonnay, Tramini, a Zenit, a Sauvignon blanc szintén elterjedt a vidéken, de folyamatosan nő napjaink legdivatosabb fajtájának, azIrsai Olivérnek az aránya is. A Korai piros velteliniből készült soproni bor pedig igazi kuriózumnak számít. A borvidék érdekessége még, hogy az itteni klíma a késői szüretelésű desszert borok előállításának is kedvez. Ezek a borok nem új keletűek vidékünkön, jelenlétük 1524-re vezethető vissza, de napjainkban szintén kiváló édes fehérborok kóstolhatók több pincészetben is.

2001-ben alakult soproni Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. azon tevékenykedik, hogy a Soproni borvidék természeti adottságaira, kiváló boraira és kulturális értékeire alapozott borkultúrát tovább ápolja. A Soproni borvidéket, mint Magyarország és a világörökség kiemelkedő történelmi tájegységét megóvja és megismertettesse a nagyvilággal.
 
Borászatok

Összegyűjtöttük a borvidéken termelő borászokat, hogy egy helyen megismerkedhessen munkájukkal, boraikkal. Előzetes foglalás esetén személyes borkóstolásra is lehetőség nyílhat:
·         Fényes Pincészet
·         Iváncsics Pince
·         Lővér Pince
·         Vincellér
·         Taschner Bor- és Pezsgőház
 
Kékfrankos Nyár

 A soproni Kékfrankos nyár egyedülálló rendezvénysorozat Magyarországon, a soproni borkultúra tevékeny éltetője. A 2005-ben útjára indított programsorozat májustól egészen a szeptemberi szüretig kínál számos izgalmas programot.
 A sokrétű programfolyam középpontjában a Fertő-táj Világörökségben termelt soproni bor és Sopron, a Kékfrankos fővárosa áll. 
Nyitó rendezvénye a Soproni Borünnep, amelyet először 1992-ben rendeztek meg a városi fúvószenekar titkára, Weinberger Károly ötlete alapján. A kezdetben egynapos, egyszerű rendezvény napjainkra többnapossá vált, s ezreket vonz minden évben a Fő térre. Hagyományosan a soproni borokról és a térzenéről szól. Az ünnep alatt több mint 20 soproni borászat kínálja kiváló borait a helyieknek és a városba látogató vendégeknek.
 
« Vissza