chatcheckfacebookfoodgiftboxinstagramnewsplaytwitteryoutube

Borlap

Röjtökmuzsaj fekvése még a bor szempontjából is egyedülálló, hiszen három közeli borvidék, a Soproni-, a Pannonhalmi- és a Somlói ölelésében fekszik. Az új borlap gerincét természetesen majd a soproni borok adják, hiszen ehhez a borvidékhez fekszünk a legközelebb, ehhez kapcsolódik majd ugyan némileg kisebb súllyal, de hasonlóan fontosan Pannonhalma és Somló. A borlapon szeretnénk minden fontosabb borvidékről is borokat kínálni, azonban ezek mindössze választékbővítésként szerepelnek majd.
Kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy az étel-bor kapcsolatát minél jobban összekössük, és folyamatosan azon munkálkodjunk, hogy a hazai bor- és ételkultúra még tovább finomodjon, újra a helyére kerüljön.
 
 

A ház borai

Chateau Szidónia,  
Soproni Zöldveltelini 2015                                             

Visszafogott illatú és ízvilágú bor.Éppen ennek és jellegzetes savkészletének köszönhetően bátran ajánlható könnyű ételek ideális társául.
 
Chateau Szidónia,                                                           
Soproni Chardonnay 2014                                                                       
Mintha finom rizlinget szaglásznánk, érett sárgabarackkal. Pulzáló, de mégis érett savszerkezet, ami lendületben tartja a bort.A bort megízlelve finom almás, sárgabarackos jelleget mutat. Lecsengésben finom ásványosság, hosszabbítja az ízélményt.        
 
Chateau Szidónia,                                                       
Soproni  Kékfrankos Rosé 2015
Élénk színű, gyümölcsös, friss bor, üdítő savtartalommal.
 
Chateau Szidónia,                                                            
Soproni Kékfrankos 2013                                                                        
Rubinvörös színű bor, lilás reflexekkel. Illata gyümölcsös, élénk savérzet, amihez relatív magas alkohol társul.
 
 

Soproni borvidék

 
Franz Weninger, Sopron 2011/2013                              
Fűszeres, bőrös illat.Szegfűszeges, fűszeres íze sokáig megmarad. 45% kékfrankos, 30% merlot, 25% syrah, spontán, hordóban erjesztve, 16 hónapon át hordóban érlelve. Hűvösen, jóízűen.
 
Franz Weninger, Soproni Syrah 2012                       
A perzsa eredetű syrah fajtára oly jellemző borsos, fűszeres és füstös aromákkal indít, ízei teltek, harmonikusak, lecsengése érett tanninokat tartogat. Égetett kisfahordókban érlelődött másfél éven keresztül.
 
Luka Zweigelt 2011/2013
Mélykék, lilás reflex, fiatal bor, élénk savakkal, paprikás, fűszeres jegyekkel, hosszú, száraz véggel, kis kesernyével


Vincellér – Ház, Soproni Zenit, édes 2013           
késői szüret                                                                           
Aranysárga színű, intenzív, elegáns illatú bor érett sárgabarackkal, mentával, körtével, mézzel. Pirított cukorkás jegyek, méz és mandula jellemzi.

 

Etyek - budai borvidék

 
Nyakas Pince, Budai Sauvignon Blanc 2014                
Áttetsző, tiszta kép, harsány illatában és zamatában déligyümölcsök, mellettük zöldpaprikás fűszerjegyek és egy érintésnyi cukor.
 
 

Somlói borvidék

 
 
Kreinbacher Pince, Somlói  Juhfark  2011/2012                     
Finoman tölgyes illat, érett és szárított gyümölcsök. Robosztus fellépés, mégis jó kóstolni – finom erő van benne. Mély, minerális, összetett és összeszedett nagy bor. Sokkal több az eddigi juhfarkélményeknél.
2500 palack.
 

Balaton borvidék

 
Légli, 333  2015
3 szőlőfajtából, ’999-óta az év 333. napján készül el ez az irsai olivér alapú, fűszeres, illatos, üdítő bor. Alacsony alkohol, fickós savak. Ha maradna belőle nyárra, sült balatoni keszeggel innánk. 
 
Figula, Olaszrizling 2013/2014                                               
Szépen beérett szőlősi rizling tartályban erjesztve és érlelve, fejtéskor levegőztetve. 2013-ban végre élénkebb savakkal a két meleg év után. Friss, gyümölcsös, tele finom virágillattal, szőlővirággal
 

Pannonhalmi borvidék


Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Rajnai Rizling 2014   
Zöldessárga színű karakteres gazdag citrusos, zöldalmás illat- és ízvilágú rajnai rizling, izgalmas, attraktív savakkal, harmonikus, kifejezetten hosszú lecsengéssel.
 
 
Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Pinot Noir 2014
Intenzív bordó szín, fás-fűszeres illat gyümölcsös jegyekkel. Íze is élettel teli, bársonyos, kompótos és nagyon kerek.Minden a helyén van ebben a borban.
 
 
Pannonhalmi Apátsági Pincészet,  Infusio 2011/2012                                                                     
A Pannonhalmi Apátsági Pincészet nagyborának második évjárata, összetétel változatlan, merlot (80%) és cabernet franc (20%), fele-fele arányban érlelődött tartályban és hordóban.

 

Szekszárdi borvidék

 
 
Dúzsi Tamás, Kékfrankos-Rosé 2015                   
Világos, barackvirág színű, könnyed, elegáns rozé, ahogy Dúzsi Tamásnál megszoktuk. Szépen beillik a sorba: gyümölcsökre és a jól ihatóságra hangolva, vidám savakkal megtámasztva.
 
Takler Ferenc, Trió  2013                                                    
Nevét a három Taklerről és a három fajtáról – kékfrankos, cabernet sauvignon és merlot – kapta.
Szép test, bársonyos karakter, piros húsú gyümölcsök finom ízei, a háttérben a nagyhordós érlelés fűszereivel.
 
Takler Ferenc, Bikavér Reserve 2012                                    
Összetett illat, testes, zamatos, vibráló vörösbor a piros húsú gyümölcsök gazdagságával, hosszú, telt utóízzel. Válogatott kékfrankos, merlot, cabernet franc és sauvignon, valamint kadarka, 16 hónapon át 500 literes magyar tölgyfahordókban érlelve.
 
 

Villányi borvidék

 
Gere & Weninger, Rosé 2015                          
A gyümölcsök dominálnak ebben a száraz, kékfrankos, pinot noir és cabernet házasításban. Friss eper, a természetes maradék cukor és üde sav harmóniája.
 
Günzer Zoltán, Cabernet Sauvignon 2013/2014                            
Magas mustfokkal, nagy beltartalommal, szüretelt, érett, gyümölcsös, kerek bor. Barátságos tanninok,kerekség, előtérben a fajta fűszeres jegyeivel, háttérben gazdag erdei gyümölcsökkel.
 
Sauska, 11; 2012                                                        
Ragyogó gránátalma vörös. Illatában sötét bogyós gyümölcsök, fekete ribizli, érett szilva, áfonya – egy árnyalat grafittal. Széles és gyümölcsös a szájban, vibráló, jó ivású, kedves bor.
 
Gere & Weninger, Cuvée Phoenix 2009                                  
92 óta minden évben elkészül a kékfrankos alapra épített cuvée. Sosem egy standard recept alapján készül, a stílus a meghatározó. 2008-ban például a kékfrankos és cabernet sauvignon mellé pinot noirt házasított a borász. Fajtánként külön-külön,acélban erjedt 14 napig majd fajtánként és dűlőnként szelektálva nagyhordóban érett több mint egy évig, mielőtt házasításra került.

 

Egri borvidék

 
Thummerer Vilmos, Tréfli (félédes) 2012/2013
Egyedi ízvilágú, fűszeres, bársonyos savú, alacsony alkoholtartalommal rendelkező vörösbor, melyet maradékcukor-tartalma tesz különlegessé.
 
Thummerer, Egri Muskotály 2013/2014                         
Kifejezett illatos, elegáns muskotály. Alacsony alkohollal, természetes cukorral. Finoman édes, vidám, üdítő fehérbor
 
Gál Tibor, Pinot Noir 2012   
A máskor dűlős borként készülő Síkhegy, a Grőber és a Pajados termése. 9 éves ültetvény, a riolittufás talajba mind mélyebbre hatoló gyökerekkel. Talán ezért is lett 2008-ban testesebb, markánsabb, a korábbi években megszokottnál tanninosabb ez a bor. Spontán erjedt, 2 éven át értett használt 220 literes tölgyfahordóban.

 

Tokaji borvidék

 
Göncöl, Száraz Szamorodni 2009                                             
Többéves fahordós érleléssel készült finom száraz szamorodni, kiváló aperitifként szolgál.
 
Oremus, Mandolás 2011/2013
A nagyhordós érlelés vajas, pörkölt jegyei illatában és ízében is karakteresen megjelennek. Tartalmas, gazdag furmint az Oremus birtok tokaji szőlőinek szép évjáratban, szépen beérett fürtjeiből préselve.
.
Göncöl, 3 puttonyos Aszú 2011                                             
Aranyszínű, fiatalos, diszkrét illatú aszú, simulékony harmóniájában kajszibarackra és szárított gyümölcsökre emlékeztető jegyek dominálnak.
 
Degenfeld, 5 puttonyos Aszú 2008
Kivételesen komplex, finom illatú aszú, amely furmint alapbor és hárslevelű aszúszem felhasználásával készült.Intenzív gyümölcsös illata és jó savai mellett teljesen sima, elegáns struktúra mutatkozik.

 

Különleges válogatás

 

Légli Ottó, Landord Chardonnay 2013
Ottó legkedvesebb dűlője, a déli fekvésű, meszes, agyagos talajú Landord.Bora a fahordós erjesztésnek és érlelésnek köszönhetően trópusi gyümölcsös és mogyorós jegyeket mutat.Édes karakter, krémesség és finom savak jellemzik.
 
Luka Enikő, “Madárlátta” Merlot 2012 /2013                      
Sötét rubinvörös szín, sűrű struktúra, kandírozott gyümölcsök és mákaromák. Fűszeres, gyümölcsös, hosszú.Nagy test, robusztus tanninok, súlyosabb, mint a legtöbb soproni, de a vidékre jellemző földes jeggyel.
 
Thummerer Vilmos, Vili papa (Cabernet Sauvignon & Franc & Merlot) 2006
Kiváló egyensúlyban lévő házasítás cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot fajtákból, melyben egyszerre fellelhetők gyümölcsös és animális illatjegyek.Bársonyos tannintartalmát extraktédesség kíséri, hosszú lecsengéssel.
 
Gere Attila, Kopár Barrique (Cabernet Sauvignon & Franc & Merlot) 2009         
A 2006-os évjárattal azonos összetételű, de sűrűbb, strukturáltabb bor.Merlot (40%), cabernet franc (50%) és cabernet sauvignon (10%) házasítása.
 
Németh Attila, Diósi  Sárgamuskotály 2011/2012         
Intenzív illatában szőlő, citrom és birsalma dominál, savai és 108 g/l maradékcukor-tartalma szép egyensúlyt mutat.Kerek, zamatos, életteli bor egy négy puttonyos aszú koncentráltságával.
 
Szepsy István, 6 puttonyos Tokaji Aszú 2006                     
Tokaj-Hegyalja egyik leghitelesebb borászának rendkívül komplex édes bora. Gazdag ízvilágában hihetetlen árnyaltsággal keverednek a kávéra és dohányra emlékeztető aromák az aszalt és friss gyümölcsös jegyekkel.
 


 Ausztria borai

 
Sabathi, Sauvignon Blanc 2016

Halvány sárgászöld szín, illatában klasszikus fajta aromák, egres és ribizli levél, sok fűszer és fehér virágok, ízében sok gyümölcs, könnyed szerkezet, szép fűszeres lecsengés.
 
Polz, Weißburgunder  2016                                 
Halvány sárgászöld színű testes bor, kellemes savas egyensúllyal, citrus aromákkal karöltve; finom étkek tökéletes kísérője.
 
Tement, Sauvignon Blanc Grassnitzberg 2016    
A Grassnitzbergben van a legrégibb ültetvényük, 500 méter tengerszint feletti magasságban, délkeleti tájolású, reggel süti a nap, az időjárás viszontagságaitól erdő védi. A gyökerek egy korallzátony meszes szikláiba kapaszkodnak. Maximum 13% alkohollal érik az anyag, mindig kiváló sav jellemzi, akár 15 évig is érlelhető lehet. Szép virágosság, édeskésbe hajló, nagyon tisztán tearózsás illat. Testes, zamatos, nyári almával kitöltött korty, sok fűszerrel, kevés zöld gyümölccsel, kiemelkedő egyensúllyal, nagyon finomszerkezetű savval. Valahogy egyszerre szikár is, de kedves is. Remek szerkezet, hosszú lecsengés.
 
Tement, Welschriesling Steirische Klassik 2016
Magas savtartalmú, alacsony, 11%-os alkoholtartalmú bor, melyet friss gyümölcsösség jellemez, megbízható, magabiztos bor.
 
Gernot Heinrich, Zweigelt 2015
Heinrich Zweigelt több mint 30 éves szőlőből származik a homokos Heidebodenból, a mészköves schornlicher Parndorfer Platte-ből és a palatetős Leithagebirge-ből.
Erős Rubingranatos színű, lila fényvisszaverődésekkel, cseresznyével telt illatával, a szájban egy nagyon kiegyensúlyozott finom struktúrájú ízhatást hoz létre.
 
Umathum, Zweigelt 2015
Rozsdás színű, borsos illatú, fűszeres, cseresznyés, zamatos aromával. Az érett sötét cseresznye és a fekete bors ízével, finom és kiegyensúlyozott kivitelben.
 
Gesellmann, Blaufränkisch vom Lehm
Klasszikus, hűvös, osztrák kékfrankos az 1767-ben alapított burgenlandi pince öreg tőkéiről. A kézi szüret és többszöri válogatás után hűtött acéltartályban erjedt, napi négyszer csömöszölve, mielőtt 14 hónapra nagy fahordóba került. Rubinvörös, viola árnyalattal, zöldfűszerek, vörös gyümölcsök, dohány, feketebors. Jó ivású, hosszú lecsengésű, finoman ásványos.

 

 Olaszország borai 

 
 
Friulano DOC, Venica & Venica 2016.
Csendes, közepesen erős, lágy és illatos, friss és kellemes, füstös és gyümölcsös illatú, reduktív fehérbor.

Jermann Pinot Grigio 2016
Friss és elegáns, citromos és ásványi illatú, teljes, sima és száraz ízű, kellemes, fűszeres és tartós, reduktív fehérbor.

Chianti Classico Fonterutoli 2014
Csendes, elegáns és kiegyensúlyozott, testes, gyümölcs- és virág ízű, 16 hónapig Barrique hordókban finomított vörösbor.
 
Guidalberto Tenuta San Guido 2014
Csendes, testes, und gyümölcsös vörösbor pörkölt aromával és növényi aromával, Barrique hordókban érlelve.


 

Franciaország borai
Bordaux Blanc Légende 2015
Szalmasárga, zöld tónusokkal rendelkező, elegáns, csábító jellegű, ásványi aromák által (tűzkő) jellemzett, fehér gyümölcs és akácvirág aromákkal kevert bor.
 
Chablis Premier Cru Vaillons 2013
Közepesen testes, lágy és illatos, gyümölcsös és ásványi illatú, legalább 6 hónapig Barrique hordókban érlelt fehérbor.
 
Légende Bordeaux rouge 2015
Mély bíborszínű, intenzív, igen kifejező, friss gyümölcsaromát árasztó (piros ribizli, málna), finom tölgy aromával kevert bor.
 
Château teyssier, grand cru saint-emilion 2014
Friss és fókuszált, sötét és vörös szeder ízű, könnyű, finom csersavval rendelkező bor. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
           
 
 
« Vissza